Intro til sitet

Kolofon

Lærervejledning

Historisk kontekst

Om designet

 

Om designet på sitet
www.middelalderenssaeby.dk er et website henvendt til børn, og derfor skal sitet og dets forskellige funktioner selvfølgelig være overskueligt og lettilgængelige. Derfor har det været vigtigt, at man altid kan klikke sig videre eller skifte mellem de forskellige fortællere uden at bruge tid på at lede efter dem - de er hele tiden at finde i venstre side markeret med tydelige ikoner. I topmenuen har man mulighed for at vælge leksikon og tidslinie, og løbende i teksten kan man åbne opgaver. Alle disse muligheder fungerer som tilvalg til selve teksten – derfor åbner de i nye vinduer, så man evt. kan have dem liggende ved siden af teksten.

Det har også været vigtigt, at sitets design er let og luftigt. Ikke noget med overfyldte sider fulde af primærfarver og blinkede elementer – "fordi det er til børn". Det har også været en vigtig faktor, at tekst er meget letlæselig som sort tekst på hvid baggrund.

Den anvendte farveskala har rod i kalkmalerier. Der er brugt douchede, lette farver – som man i dag kan finde i mange kalkmalerier. Da kalkmalerierne var nye, var farverne selvfølgelig stærke og skarpe, så de har dengang set meget anderledes ud. Farverne i kalkmalerier blev lavet med forskellige naturprodukter, og derfor var der begrænsede muligheder for at skabe farver. Farverne er falmet i løbet af mange år, og tanken er, at børn i dag, forbinder kalkmalerier med disse falmede farver, snarere end med de originale, skarpe farver.

I middelalderen håndskrev man bøger (indtil trykpressen blev opfundet). Man illuminerede siderne i bøgerne – dvs. man udsmykkede dem med tegninger og farver. Man brugte også unicialer – dvs. begyndelsesbog-stavet i et afsnit var meget større end resten af teksten, og blev kunstfærdigt udsmykket og fremhævet med diverse former for krummelurer og ornamenter. Både unicialerne og ornamenterne indgår på dette site (f.eks. på opgavearkene), som udsmykning men også som et middel til overskuelighed, idet de er inddelt efter signaturfarve for de tre fortællere.

Arnold Andersens illustrationer er tegnet i en børnevenlig streg, men samtidig er de historisk korrekte i forhold til gamle billeder og beskrivelser af f.eks. bygningsværker og tøj. Illustrationerne giver derfor både et gennemgående og livfuldt udtryk til sitet men samtidig også en viden om, hvordan f.eks. et hus tilhørende borgerstanden har været opbygget eller hvordan et par hoser har været lavet.

 

 


Middelalderens Sæby       © 2011 Nordjyllands Kystmuseum, Sæby afd.